X
Select Page

Prosječna hranjiva vrijednost u 100g

 

Energetska vrijednost
371 kJ/89 kcal

Masti
0 g

Zasićene masne kiseline
0 g

Ugljikohidrati
20,1 g

Šećeri
7,5 g

Proteini
0,7 g

Sol
0 g

MATIČNI SOK ARONIJE

1L

Nasad na specifičnoj mikro lokaciji zapadne Slavonije odabran je za uzgoj aronije koja se koristi isključivo za izradu našeg PREMIUM matičnog soka. Uz plodno tlo i veliki broj sunčanih dana, karakteristična je kasna berba, 20 dana kasnije od uobičajenog termina berbe. Rezultat je povećani udio šećera što daje jedinstven puniji okus i bogatiji sastav.

Proizvod se izrađuje u limitiranoj seriji, isključivo iz kapaciteta navedenog nasada, i ukupna količina se može razlikovati iz godine u godinu. Radi izrade ograničenog broja komada proizvod možda nije dostupan kroz cijelu godinu.

ARONIJA

Aronija (aronia melanocarpa) je došla u Europu s istočne obale Sjeverne Amerike. U početku se uzgajala samo zbog estetike i ukrasa. Bobice aronije su tamno ljubičaste boje, kiselog i trpkog okusa. Bobice sazrijevaju početkom rujna i ostaju na grmu sve do studenog. Tamno zeleno lišće aronije postaje čarobne crvene boje u jesen, stvarajući prekrasan prizor. Još ljepši su nježni bijeli cvjetovi koji postaju doista veličanstveni u svibnju, kada grmovi aronije cvjetaju.

Razne studije pokazuju da je aronija bogata antioksidansima koji sprječavaju oksidaciju stanica od strane slobodnih radikala. U 100 g aronije, pronađeno je oko 1,480 mg antocijanina i 1,752 mg polifenola. Antocijanin daje tamno ljubičastu boju bobicama. Zrele bobice aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, flavonoida i antocijanina.

Prema istraživanjima o učincima antioksidansa (ORAC), aronija ima jednu od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g. Usporedbe radi, vrijednosti ostalih vrsta voća je: borovnice 6,552 µmol; šljive 6,259 µmol; smokve 3,383 µmol; grožđe 1,260 µmol; limun 1,225 µmol; naranče 984 µmol.

Aroniju zovu najzdravijom biljkom na svijetu i jedan je od najjačih poznatih antioksidansa današnjice. U aroniji se nalazi preko 300 biološki aktivnih spojeva, te je bogata vitaminima i mineralima.

Uz gore navedena, aronija ima dodatna pozitivna djelovanja:

  • blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu;
  • omogućava i bolji rad žući i jetre;
  • smanjuje upale;
  • sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta;
  • regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi.

ARONIJA

Aronija (aronia melanocarpa) je došla u Europu s istočne obale Sjeverne Amerike. U početku se uzgajala samo zbog estetike i ukrasa. Bobice aronije su tamno ljubičaste boje, kiselog i trpkog okusa. Bobice sazrijevaju početkom rujna i ostaju na grmu sve do studenog. Tamno zeleno lišće aronije postaje čarobne crvene boje u jesen, stvarajući prekrasan prizor. Još ljepši su nježni bijeli cvjetovi koji postaju doista veličanstveni u svibnju, kada grmovi aronije cvjetaju.

Razne studije pokazuju da je aronija bogata antioksidansima koji sprječavaju oksidaciju stanica od strane slobodnih radikala. U 100 g aronije, pronađeno je oko 1,480 mg antocijanina i 1,752 mg polifenola. Antocijanin daje tamno ljubičastu boju bobicama. Zrele bobice aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, flavonoida i antocijanina.

Prema istraživanjima o učincima antioksidansa (ORAC), aronija ima jednu od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g. Usporedbe radi, vrijednosti ostalih vrsta voća je: borovnice 6,552 µmol; šljive 6,259 µmol; smokve 3,383 µmol; grožđe 1,260 µmol; limun 1,225 µmol; naranče 984 µmol.

Aroniju zovu najzdravijom biljkom na svijetu i jedan je od najjačih poznatih antioksidansa današnjice. U aroniji se nalazi preko 300 biološki aktivnih spojeva, te je bogata vitaminima i mineralima.

Uz gore navedena, aronija ima dodatna pozitivna djelovanja:

  • blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu;
  • omogućava i bolji rad žući i jetre;
  • smanjuje upale;
  • sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta;
  • regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi.

JESTE LI ZNALI

  • aronija dolazi iz obitelji ruža;
  • 100 grama sušene aronije sadrži 1,200 mg vitamina P;
  • nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, bobice aronije ublažile su nuspojave uzrokovane zračenjem;
  • aronija je otporna na temperature koje dosežu i do -47°C.

JESTE LI ZNALI

  • aronija dolazi iz obitelji ruža;
  • 100 grama sušene aronije sadrži 1,200 mg vitamina P;
  • nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, bobice aronije ublažile su nuspojave uzrokovane zračenjem;
  • aronija je otporna na temperature koje dosežu i do -47°C.