Prosječna hranjiva vrijednost u 100g
Energetska vrijednost
1672 kJ/394 kcal
Masti
<0,5 g
Zasićene masne kiseline
<0,1 g
Ugljikohidrati
85 g
Šećeri
5,1 g
Proteini
6,9 g
Sol
0,04g
Bobica čaj od bobica i lista aronije jedinstven je proizvod na tržištu. Uz poznato djelovanje ploda aronije, list ima pozitivan učinak na izdržljivost, što je općenito vidljivo kod pojačanih fizičkih napora poput bavljenja sportom.
Čaj od aronije:
- čisti organizam od toksina
- daje energiju i vraća snagu
- štiti od prehlade i virusa
- dobar oblik unosa tekućine
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
ARONIJA
Razne studije pokazuju da je aronija bogata antioksidansima koji sprječavaju oksidaciju stanica od strane slobodnih radikala. U 100 g aronije, pronađeno je oko 1,480 mg antocijanina i 1,752 mg polifenola. Antocijanin daje tamno ljubičastu boju bobicama. Zrele bobice aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, flavonoida i antocijanina.
Prema istraživanjima o učincima antioksidansa (ORAC), aronija ima jednu od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g. Usporedbe radi, vrijednosti ostalih vrsta voća je: borovnice 6,552 µmol; šljive 6,259 µmol; smokve 3,383 µmol; grožđe 1,260 µmol; limun 1,225 µmol; naranče 984 µmol.
Aroniju zovu najzdravijom biljkom na svijetu i jedan je od najjačih poznatih antioksidansa današnjice. U aroniji se nalazi preko 300 biološki aktivnih spojeva, te je bogata vitaminima i mineralima.
Uz gore navedena, aronija ima dodatna pozitivna djelovanja:
- blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu;
- omogućava i bolji rad žući i jetre;
- smanjuje upale;
- sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta;
- regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi.
ARONIJA
Razne studije pokazuju da je aronija bogata antioksidansima koji sprječavaju oksidaciju stanica od strane slobodnih radikala. U 100 g aronije, pronađeno je oko 1,480 mg antocijanina i 1,752 mg polifenola. Antocijanin daje tamno ljubičastu boju bobicama. Zrele bobice aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, flavonoida i antocijanina.
Prema istraživanjima o učincima antioksidansa (ORAC), aronija ima jednu od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g. Usporedbe radi, vrijednosti ostalih vrsta voća je: borovnice 6,552 µmol; šljive 6,259 µmol; smokve 3,383 µmol; grožđe 1,260 µmol; limun 1,225 µmol; naranče 984 µmol.
Aroniju zovu najzdravijom biljkom na svijetu i jedan je od najjačih poznatih antioksidansa današnjice. U aroniji se nalazi preko 300 biološki aktivnih spojeva, te je bogata vitaminima i mineralima.
Uz gore navedena, aronija ima dodatna pozitivna djelovanja:
- blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu;
- omogućava i bolji rad žući i jetre;
- smanjuje upale;
- sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta;
- regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi.
JESTE LI ZNALI
- aronija dolazi iz obitelji ruža;
- 100 grama sušene aronije sadrži 1,200 mg vitamina P;
- nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, bobice aronije ublažile su nuspojave uzrokovane zračenjem;
- aronija je otporna na temperature koje dosežu i do -47°C.
JESTE LI ZNALI
- aronija dolazi iz obitelji ruža;
- 100 grama sušene aronije sadrži 1,200 mg vitamina P;
- nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, bobice aronije ublažile su nuspojave uzrokovane zračenjem;
- aronija je otporna na temperature koje dosežu i do -47°C.