X
Select Page

Prosječna hranjiva vrijednost u 100g

 

Energetska vrijednost
1672 kJ/394 kcal

Masti
<0,5 g

Zasićene masne kiseline
<0,1 g

Ugljikohidrati
85 g

Šećeri
5,1 g

Proteini
6,9 g

Sol
0,04g

ARONIJA PRAH

100 g / 454 g

Koliko je Luciano Pavarotti visoko mogao otpjevati „O sole mio“, toliko je sunce važno za visoki udio antioksidansa (antocijanina, polifenola) zbog kojih je aronija toliko cijenjena. Hrvatska je i inače poznata po velikom broju sunčanih sati, a specifična mikrolokacija u Slavoniji omogućuje Bobica PREMIUM prahu aronije maksimalnu dobit.

Prah se dobiva usitnjavanjem kore i sjemenaka aronije. Sadrži visok udio antioksidanata (antocijanin, polifenoli) zbog kojih je aronija toliko cijenjena. Hrvatska je također poznata po velikom broju sunčanih sati, a specifična mikro lokacija na području Slavonije omogućava da prah bobice aronije Bobica PREMIUM izvuče maksimum iz nje. Jednu do dvije čajne žlice praha aronije umiješajte u svoj omiljeni müsli, jogurt, žitarice za doručak, mlijeko, med ili voćni sok.

ARONIJA

Aronija (aronia melanocarpa) je došla u Europu s istočne obale Sjeverne Amerike. U početku se uzgajala samo zbog estetike i ukrasa. Bobice aronije su tamno ljubičaste boje, kiselog i trpkog okusa. Bobice sazrijevaju početkom rujna i ostaju na grmu sve do studenog. Tamno zeleno lišće aronije postaje čarobne crvene boje u jesen, stvarajući prekrasan prizor. Još ljepši su nježni bijeli cvjetovi koji postaju doista veličanstveni u svibnju, kada grmovi aronije cvjetaju.

Razne studije pokazuju da je aronija bogata antioksidansima koji sprječavaju oksidaciju stanica od strane slobodnih radikala. U 100 g aronije, pronađeno je oko 1,480 mg antocijanina i 1,752 mg polifenola. Antocijanin daje tamno ljubičastu boju bobicama. Zrele bobice aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, flavonoida i antocijanina.

Prema istraživanjima o učincima antioksidansa (ORAC), aronija ima jednu od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g. Usporedbe radi, vrijednosti ostalih vrsta voća je: borovnice 6,552 µmol; šljive 6,259 µmol; smokve 3,383 µmol; grožđe 1,260 µmol; limun 1,225 µmol; naranče 984 µmol.

Aroniju zovu najzdravijom biljkom na svijetu i jedan je od najjačih poznatih antioksidansa današnjice. U aroniji se nalazi preko 300 biološki aktivnih spojeva, te je bogata vitaminima i mineralima.

Uz gore navedena, aronija ima dodatna pozitivna djelovanja:

  • blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu;
  • omogućava i bolji rad žući i jetre;
  • smanjuje upale;
  • sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta;
  • regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi.

ARONIJA

Aronija (aronia melanocarpa) je došla u Europu s istočne obale Sjeverne Amerike. U početku se uzgajala samo zbog estetike i ukrasa. Bobice aronije su tamno ljubičaste boje, kiselog i trpkog okusa. Bobice sazrijevaju početkom rujna i ostaju na grmu sve do studenog. Tamno zeleno lišće aronije postaje čarobne crvene boje u jesen, stvarajući prekrasan prizor. Još ljepši su nježni bijeli cvjetovi koji postaju doista veličanstveni u svibnju, kada grmovi aronije cvjetaju.

Razne studije pokazuju da je aronija bogata antioksidansima koji sprječavaju oksidaciju stanica od strane slobodnih radikala. U 100 g aronije, pronađeno je oko 1,480 mg antocijanina i 1,752 mg polifenola. Antocijanin daje tamno ljubičastu boju bobicama. Zrele bobice aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, flavonoida i antocijanina.

Prema istraživanjima o učincima antioksidansa (ORAC), aronija ima jednu od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g. Usporedbe radi, vrijednosti ostalih vrsta voća je: borovnice 6,552 µmol; šljive 6,259 µmol; smokve 3,383 µmol; grožđe 1,260 µmol; limun 1,225 µmol; naranče 984 µmol.

Aroniju zovu najzdravijom biljkom na svijetu i jedan je od najjačih poznatih antioksidansa današnjice. U aroniji se nalazi preko 300 biološki aktivnih spojeva, te je bogata vitaminima i mineralima.

Uz gore navedena, aronija ima dodatna pozitivna djelovanja:

  • blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu;
  • omogućava i bolji rad žući i jetre;
  • smanjuje upale;
  • sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta;
  • regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi.

JESTE LI ZNALI

  • aronija dolazi iz obitelji ruža;
  • 100 grama sušene aronije sadrži 1,200 mg vitamina P;
  • nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, bobice aronije ublažile su nuspojave uzrokovane zračenjem;
  • aronija je otporna na temperature koje dosežu i do -47°C.

JESTE LI ZNALI

  • aronija dolazi iz obitelji ruža;
  • 100 grama sušene aronije sadrži 1,200 mg vitamina P;
  • nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, bobice aronije ublažile su nuspojave uzrokovane zračenjem;
  • aronija je otporna na temperature koje dosežu i do -47°C.

RECEPTI

RECEPTI