BRZI KOLAČ OD JABUKA SA ZOBENIM PAHULJICAMA I PRAHOM ŠIPKA
90 minuta (60 pečenje)
Sastojci:
- 100 g oštrog brašna
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice bijelog šećera
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice cimeta
- Prstohvat soli
- 125 g maslaca
- Šalica krupnih zobenih pahuljica
Za nadjev:
- 1 kg jabuka
- ½ limuna
- 5 žlica šećera
- 1.5 žlica oštrog brašna
- Žličica cimeta
- Žličica praha šipka Bobica.hr
Priprema:
Stavite grijati pećnicu na 190°C. Pomiješajte brašno, smeđi i bijeli šećer, prašak za pecivo, cimet i sol. Zatim dodajte hladni maslac narezan na kockice i pritiščući vilicom grubo promiješajte sve sastojke. Dodajte zobene pahuljice i rukama ih povežite sa smjesom brašna, šećera i maslac kako biste dobili zrnatu smjesu. Stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.
Za nadjev ogulite i očistite jabuke te ih narežite na manje komade. Dodajte im sok i koricu polovice limuna te ih dobro obložite šećerom, brašnom, cimetom i prahom šipka.
Jabuke rasporedite u posudu za pečenje te ih posipajte prethodno pripremljenom smjesom sa zobenim pahuljicama. Pecite 55 minuta, odnosno, dok vrh ne poprimi zlatno smeđu boju, a nadjev ne počne lagano kipjeti. Prije posluživanja pustite da se malo hladiti, a poslužiti možete sa šlagom, pudingom ili sladoledom.